Hoppa direkt till innehåll

Pärlor i Södermanland, 1 - 4 juli

1 juli
Kl. 10.00 möter vi några vänner i Upplands Väsby. Målet de närmaste dagarna är att besöka några av Södermanlands pärlor,
Resan går via Södertälje till Åkers Styckebruk där man bör besöka museet som visar bruket under sin krafts dagar. Här tillverkades kanoner och annan krigsmateriel från Karl IX och framåt.Kanonerna till Karlsborgs fästning är tillverkade här.
Malmen kom till största delen från gruvorna i trakten, där Skottvångs Gruva var den mest betydande och den blir därför dagens andra stopp. Det djupaste schaktet går ned till 350 meter.
Det inströmmande vattnet pumpades i början upp genom pumpar tiiverkade av kvistfri furu. Pumparna drevs av handkraft och senare med hjälp av hästar och så småningom via s.k. ledgång från ett mindre vattenfall 500 meter från gruvan. Gruvdriften pågick från 1400-talet fram till runt 1900 då den stoppades på grund av att malmen var alltför magnetisk.
Turistvärden Göran Benedicks visar oss runt och vi får massor av intressant information.
Efter Skottvång går färden vidare mot Blacksta Gård (Blaxta),via Sparreholm. På Blaxta provar vi Chardonnay och Merlot. Vi blir överraskade över den höga kvaliteten. Vi trodde inte det var möjligt att tillverka sådana viner i Sverige.
Göran Amnegård berättar gärna och sakkunnigt om sin vingård, bl.a. att dygnsmedeltemperaturen under september 2009 var 14,7 grader jämfört med Bordeaux 15,1. Det förklarar möjligheten att odla merlotdruvan så långt norrut.
Den uppodlade arealen är idag 2,5 ha. 5000 vinstockar av kanadensiskt ursprung är planterade. 80% av sockarna är Vidal och resterande är 10 % Merlot och 10% Chardonnay. Av Vidal-druvorna tillverkas ett icewine av högsta kvalitet. och under de tre senaste åren har Blaxta vunnit guld , silver och brons i konkurrens med övriga världens icewine-producenter.
Målsättningen är att öka den uppodlade arealen till 10 ha.
Vi njuter också av en Canadainspirerad cheescake med pecannötter , mynta och jordgubbar. Den etsar sig fast i våra minnen genom sin fantastiska smak. Göran är inte bara en duktig vinproducent utan också en gastronom av högsta klass. Han har bland annat medverkat i det kanadensiska kocklandslaget (1997-1999) när han var bosatt där under 1990-talet. Göran upplåter också nattparkering efter avslutad provning. Gör ett besök!
2 juli
Vaknar vid 04.30 av att en kajflock använder husbilarna som konferenslokal.Vid 7-tiden ger vi upp alla försök att skrämma bort dem och får själva gå upp. Vid den tiden är inget roligt!
Efter frukost njuter vi av det fina vädret i avvaktan på visning av vinodlingarna och vinproduktionslokalerna. Kl 10 kommer Görans dotter som guidar oss runt. Vi får en ingående beskrivning av arbetet på vingården under en årscykel.
Vid 11-tiden lämnar vi Blaxta Vingård och tar kurs på Sparreholms Slott där vi besöker bilmuseet. Tyvärr är vagnslidret och juke-box-delarna stängda p.g.a. ombyggnad så de får vänta. Gillar ni bilar är det här rätt ställe. I år är bara bilmuseet öppet, vagnslidret och jukebox-utställningen är tillfälligt stängda p.g.a. ombyggnad.
Det fina vädret inbjuder inte till några fler övningar så vi parkerar oss för dagen vid hembygdsgården i Sparreholm.
Slappar under eftermiddagen och bjuds på kvällen in till en härlig middag av våra reskamrater.
Kojar in vid midnatt då temperaturen fortfarande visar 19 grader.
Planerna för morgondagen är ett besök på Julita Gård och därefter installera oss vid Hjälmare Kanal för att studera bäver.
3 juli
Vaknar till vid 9-tiden och efter sedvanliga morgonrutiner lämnar vi Sparreholm vid 10.30 och styr mot Julita.
Vi överraskas av att det är fullt av folk överallt och det visar sig att det är Jordbrukets dag. Den här dagen finns allt som rör det svenska lantbrukets utveckling samlat på Julita. Vid fascineras av hästplöjningen med dubbla ardennerhästar.
Tyvärr kan vi inte se hela anläggningen då vår parkering inte är den bästa och hundarna får det slitigt i bilen.
Vi åker vidare mot Hjälmaresund och stannar till vid Sundby Slott som nu har öppnat slottsparken för besökare. Tidigare har slottet varit stängt för besökare. Slottet är byggt i Tudor-stil (England) vilket är unikt för Sverige.
Mycket sevärt!
Nu är vi bara några mil från dagens etappmål, Hjälmare Kanal. Vi ankommer målet vid 17-tiden och har turen att de platsen vi brukar stå på är ledig.
Efter GT och mat tar vi en promenad utmed kanalen och sätter oss därefter ned för att vänta på bävrarnas ankomst. Vi behöver inte vänta länge förrän två bävrar dyker upp. Klockan är nu 22 och efter ytterligare en halvtimme måste vi ge upp p.g.a. av mygginvasion. Utetemperaturen är 28 grader vilket är samma som innetemperaturen. Att somna är inte lätt men en stund efter 00 sluter vi ögonen. Allt som kan öppnas öppet för att om möjligt få lite genomluftning.
Vi väcks vid 4-tiden av några pratande korpar som slagit sig ned i en tall 10 meter från bilen. Inte så roligt.

4 juli
Lägsta natttemperatur avläses till 19 grader. Efter frukost åker vi ned till Hjälmare Docka. Någon ställplats har det inte blivit trots Sveaskogs tidigare positiva inställning. Vad när problemet? Vi köper några glassar och har lite roligt åt båtfararna som passerar slussarna vi Dockan. Vid 13-tiden tittar vi in på ÖB i Arboga och sedan sätter vi kurs mot Upplands Väsby. Vi lunchar vid Strömsholms Slott och bestämmer oss då för att vägen förbi Fredrikslunds Gård utanför Uppsala för att inhandla jordgubbar och potatis som plockats på Fredrikslund under morgontimmarna. De är mer än värda de extra milen. Hemma igen vid 18-tiden då vi njuter av de inhandlade primörerna.
Andra pärlor som vi skall besöka en annan gång är:
Elghammar med sommarkonserter
Södertuna Slott
Rockelstads Slott
Åkerö Säteri
Ericsbergs Slott
Claestorps Säteri
Säfstaholms Slott
Stora Djulö Herrgård
Gkuterimuseet i Hälleforsnäs
Kalkbrottet i Forsby
m.fl
Nu väntar en dags vattning och tvättning och sedan sätter vi kurs norrut men det återkommer vi till.